SAD prijeti vraćanjem sankcija Mijanmaru ukoliko vojska ne prepusti vlast

NAKON JUČERAŠNJEG PUČA

SAD prijeti vraćanjem sankcija Mijanmaru ukoliko vojska ne prepusti vlast

Objavljeno na dan 02.02.2021 - 07:30 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Američki predsjednik Joe Biden zaprijetio je da će vratiti sankcije nad Mijanmarom pozvavši na zajednički međunarodni dogovor kako bi se vojska te države na jugoistoku Azije primorala da preda vlast preuzetu pučem.

Ove sankcije su nedavno bile ublažene nakon što je država počela izlaziti iz višedecenijske vojne diktature.

U ponedjeljak je izvršen vojni puč kada je policija uhapsila istaknutu političarku Aung San Suu Kyi i druge funkcionere vladajuće stranke, a nekoliko sati poslije vojska je preuzela i proglasila kontrolu nad zemljom i proglasila vanredno stanje.

Suu Kyi, koja je provela gotovo 15 godina u zatvoru između 1989. i 2010. godine, pozvala je svoje pristalice da "protestuju protiv puča" u pismu napisanom prije nego je privedena. Upozorila je da će akcije vojske vratiti zemlju pod diktaturu.

Vojska je odbila prihvatiti novembarske rezultate izbora, proglasivši jednogodišnje vanredno stanje. Već je zamijenjeno 11 ministara i zamjenika, uključujući oblasti finansija, zdravstva, unutrašnje i vanjske poslove.


Biden je osudio vojni puč nazvavši to direktnim udarom na vladavinu prava i na demokratsku tranziciju te zemlje.

Bijela kuća je saopćila kako se protivi bilo kakvom pokušaju promjene rezultata nedavnih izbora, a novi američki predsjednik zaprijetio je da će SAD razmotriti vraćanje sankcija ukinutih prošle decenije ako vojska ne preda vlast.

Stranka Suu Kyi, uhapšene u ponedjeljak, na izborima 8. novembra osvojila je 83 posto glasova, a vojska tvrdi da je puč odgovor na izbornu prevaru.

Kriza u Mijanmaru prvi je ispit vanjske politike Bidena koji je obećao da će u međunarodnim pitanjima, za razliku od svog prethodnika Donalda Trumpa, više sarađivati sa saveznicima, piše Reuters.

UN, Velika Britanija i EU također su osudile preuzimanje vojske usljed straha od potencijalnih protesta i nemira.

 Foto: Shutterstock
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!