Sanski Most: Otvorena teretana za osobe s invaliditetom

USK

Sanski Most: Otvorena teretana za osobe s invaliditetom

Objavljeno na dan 20.02.2020 - 11:31 | Izvor: USKinfo.ba | nezavisne.com


Fitnes-centar i teretana za osobe s invaliditetom i fizičkim oštećenjima započeli su nedavno s radom u Sanskom Mostu, a radi se o projektu koji realizuje Savez udruženja invalidnih osoba USK.

Prema riječima Enesa Alibegovića, predstavnika Saveza, radi se o rehabilitacionom centru za pomenute osobe, a sve usluge biće potpuno besplatne.

"U tu svrhu nabavili smo sprave za vježbanje koje su posebno prilagođene invalidnim osobama. Osim fizičkih aktivnosti, jedan od naših ciljeva je da lica s invaliditetom izvedemo iz kućne izolacije, da se druže i vježbaju", kazao je Alibegović.

Prema njegovim riječima, za najveći broj osoba s invaliditetom ovo je prvi doticaj s teretanom i većina ranije nije vježbala. Također, osmišljen je i poseban program vježbanja, tipski prilagođen svakom korisniku, pa se ono kreira individualno s obzirom na dijagnozu i potrebe pojedinca.

"Ovakvi oblici fizičkih tretmana omogućuju usporavanje progresivnih mišićnih oboljenja, utiču na zdravlje, ali i psihičko stanje invalidnih lica. Zasad smo jako zadovoljni, kao i naši korisnici", kaže Alibegović.

On navodi da rehabilitacioni centar ima i podršku zdravstvenih radnika, a uključuje i usluge masaže.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!