Savjeti Sindikata za radnike u slučaju otkaza ili nepoštivanja radničkih prava

ZAŠTITITE SE

Savjeti Sindikata za radnike u slučaju otkaza ili nepoštivanja radničkih prava

Objavljeno na dan 07.04.2020 - 09:36 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Zabrana rada za vrijeme epidemije koronavirusa dovela je do toga da poslodavci otpuštaju radnike. Iz Saveza samostalnih sindikata BiH radnicima su ukazali na osnovna prava i kako se mogu boriti sa otkazima.

U njihovoj brošuri "Osnovna radnička prava za vrijeme pandemije" stoji da, bez obzira što je proglašeno stanje prirodne i druge nesreće, svi propisi su i dalje na snazi što znači da radnici iz tih propisa mogu crpiti svoja prava:

"To su prije svega Zakon o radu, kolektivni ugovor, pravilnik o radu i ugovor o radu koji je zaključen između poslodavca i radnika."

Ističu kako radnici nisu dužni pristati na sve ponude poslodavca, pogotovo ako one nisu u skladu sa zakonom i nepovoljne su za radnika.

Navedene su i ponude koje radnik ne bi trebalo da prihvati i kako da dođe do rješenja, a to je neplaćeno odsustvo i sporazumni prekid radnog odnosa. U slučaju da radnik smatra da je nezakonito dobio otkaz, ima pravo podnijeti tužbu nadležnom sudu, te osporavati odluku poslodavca.

Istaknuto je kako radniku ne može biti uskraćen topli obrok ili druga prava ukoliko radi od kuće, brošuru sa svim savjetima SSSBiH za radnike pročitajte ovdje.

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH kazali su kako su svoje kapacitete stavili na raspolaganje svim radnicima bez obzira na to da li su članovi Sindikata ili ne.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!