Srpski patrijarh Irinej: RS je najnovija država srpskog naroda

Neustavni Dan RS-a

Srpski patrijarh Irinej: RS je najnovija država srpskog naroda

Objavljeno na dan 09.01.2018 - 19:04 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska mirno i stabilno društvo, posvećeno afirmaciji srpskog naroda, ali da su dobrodošli i svi drugi koji žele da žive sa srpskim narodom u miru. Srpski patrijarh Irinej RS je nazvao najnovijom srpskom državom.
Dodik je na svečanom prijemu u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjoj Luci povodom obilježavanja "Dana RS-a" istakao značaj krsne slave i porodičnog okupljanja za srpski narod.

"Malo je Srba koji ne slave slavu. Slava i okupljanja kroz istoriju činile su da ovaj narod sačuva svoj jezik, pismo i kulturu. To je bilo moguće zato što je bila nepokolebljiva i neuništva Srpska pravoslavna crkva /SPC/", istakao je Dodik.

Podsjetio je da mnogima kroz istoriju SPC nije bila dobrodošla na ovim prostorima, navodeći primjer period Otomanske imperije, Austrougarske, te Jugoslavije.

"Sada SPC, narodi i njihove države Republika Srpska i Srbija zajedno proslavljaju sve naše važne datume, a 9. januar je sigurno jedan od najvažnijih datuma u čiju čast smo se danas ovdje okupili", istakao je.

Srpski patrijarh Irinej je rekao da Republika Srpska danas postoji na radost svih Srba, ne samo u RS i Srbiji, već cijelog brojnog srpstva u dijaspori.

"Svi smo se ovde danas okupili povodom slave najnovije države srpskog naroda", rekao je patrijarh Irinej.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!