Šta su INTERPOL i EUROPOL tražili u BiH?

Akcija ''Balkanski okidač''

Šta su INTERPOL i EUROPOL tražili u BiH?

Objavljeno na dan 20.04.2016 - 15:56 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Policijski službenici Federalne uprave policije su u periodu od 17. do 19. aprila ove godine učestvovali u provođenju regionalne akcije Balkanski okidač, koju su inicirali Generalni sekretarijat INTERPOL-a, te podrška EUROPOLA-a i drugih država regiona.

Regionalna akcija odnosi se na sprečavanje i dokumentiranje krivičnih djela iz oblasti nelegalne trgovine vatrenim oružjem i eksplozivnim materijama.

U provođenju ove regionalne akcije, pored policijskih agencija iz Bosne i Hercegovine, učestvovale su i ostale policijske agencije zemalja regiona (R Slovenija, R Hrvatska, R Srbija, R Crna Gora i Makedonija).

Vezano za navedene aktivnosti, a postupajući pod nadzorom kantonalnih tužilaštava i naredbama nadležnih sudova, policijski službenici Federalne uprave policije su na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Zeničko-dobojskog kantona i Tuzlanskog kantona izvršili ukupno pretrese na 12 lokacija, a koje koriste osobe koje se dovode u vezu s krivičnim djelom Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. KZFBiH.

Prilikom pretresa pronađena je i oduzeta određena količina vatrenog oružja i minsko eksplozivnih sredstava, te veća količina municije, kao i određeni predmeti koji potječu ili se dovode u vezu s drugim krivičnim djelima, dok su osobe kod kojih je isto pronađeno, kriminalistički obrađene, te u zakonskom roku predate nadležnim tužilaštvima na dalje nadležno postupanje.

Krajnji cilj ove akcije je sprečavanje krijumčarenja oružja i eksplozivnih naprava u zemlje Zapadne Evrope radi eventualnog korištenja za izvršenje terorističkih akata
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!