Turković razgovarala sa austrijskom ministricom za EU: Nastojimo ublažiti veliki priliv migranata

ONLINE SUSRET U BEČU

Turković razgovarala sa austrijskom ministricom za EU: Nastojimo ublažiti veliki priliv migranata

Objavljeno na dan 25.09.2020 - 07:10 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je jučer je u Beču razgovarala sa ministricom za Evropsku uniju i ustavna pitanja Austrije Karoline Edtstadler.

Kako je saopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova, Turković je kolegicu Edtstadler na sastanku, koji je zbog iznenadnih okolnosti održan online, upoznala sa trenutnim stanjem u našoj zemlji vezanim za pandemiju koronavirusa te je govorila o ekonomskom oporavku zemlje i otvaranju granica i uslovima ulaska u našu zemlju.

Potom se osvrnula na implementaciju 14 ključnih prioriteta Evropske komisije te navela realizovane dijelove iz nekoliko ključnih prioriteta koji se odnose na održavanje izbora u Mostaru, funkcionisanje Mehanizma koordinacije i izradu Programa integrisanja, pravilno funkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), ukidanje smrtne kazne u RS-u i reformu javne uprave, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Ministrica Turković je podsjetila da je danas, nakon dugih i intenzivnih pregovora, usvojena i Revidirana državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina.

Istakla je značaj Berlinskog procesa u EU integracijama zapadnog Balkana te okarakterisala regionalnu ekonomsku saradnju kao ključni i neizostavni dio procesa EU integracija. U tom kontekstu, dodala je, naša zemlja ostaje posvećena poboljšanju saradnje, a u postojećim okvirima, kao što je MAP REA, vidi priliku za brži ekonomski oporavak.

Turković je ukazala na problem migrantske krize, te istakla da Bosna i Hercegovina ostaje na stanovištu da je po ovom pitanju najbolji jedinstven pristup Evropske unije te da bi zemlje trebale izbjegavati parcijalna rješenja. Zahvalila se EU za pomoć koju pruža našoj zemlji u zbrinjavanju migranata, te istakla da se Bosna i Hercegovina suočava sa velikim i pojačanim prilivom migranata, ali da u saradnji sa EU ulaže velike napore za rješavanje ovih problema.

Istovremeno, naglasila je, naša zemlja nastoji ublažiti posljedice velikog priliva migranata, kao što su krijumčarenje ljudi i druge vrste organizovanog kriminala, zbog čega je ministrica zatražila podršku u jačanju kontrole bosanskohercegovačkih granica.

Ministrica Edtstadler je tokom razgovora kazala da planira posjetiti Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru. Istakla je da izuzetno cijeni redovnu razmjenu mišljenja i informacija sa ministricom Turković te kazala da vjeruje u izgradnju jakog partnerstva na ovom polju.

Naglasila je da će austrijska vlada redovno i predano podržavati Bosnu i Hercegovinu na putu u EU sve dok postoje dokazi i kredibilna uvjerenja da bosanskohercegovačka strana ulaže maksimalne napore da ostvari započete reformske procese i približavanje ka Evropskoj uniji, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

(Foto: Ministarstvo vanjskih poslova BiH)
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!