Turković u Briselu: Očekujemo znatno veći angažman EU u osiguravanju vakcina

POZVALA NA POMOĆ

Turković u Briselu: Očekujemo znatno veći angažman EU u osiguravanju vakcina

Objavljeno na dan 10.03.2021 - 14:20 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba / (Foto: MVP BiH)


Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je u Briselu razgovarala s potpredsjednikom Evropske komisije za promociju evropskog načina života Margaritisom Schinasom.

Turković je izrazila zahvalnost za pomoć koju je Evropska unija pružila Bosni i Hercegovini tokom prvih valova pandemije koronavirusa.

Ukazala je na probleme s kojima se naša zemlja suočava u nabavci vakcina protiv koronavirusa i naglasila da očekujemo znatno veći angažman Evropske unije u osiguravanju vakcina za Bosne i Hercegovine putem mehanizma OVAX, što bi poslalo snažnu političku poruku.

Potpredsjednik Europske komisije Schinas je istakao značaj posjete ministrice Turković Briselu koja, kako je rekao, simbolizira posvećenost Bosne i Hercegovine na putu prema EU.

Ukazao je na važnost pitanja vakcina i istakao da je u stalnom kontaktu sa zemljama članicama s ciljem da se ovaj proces ubrza. Međutim, delikatan ekvilibrij ponude i potražnje čini ovu situaciju težom, dodao je Schinas.

Na sastanku je također razgovarano o uspostavljanju vjerskog i međureligijskog dijaloga kao i upravljanju migracijama u Bosni i Hercegovini. Potpredsjednik Evropske komisije je ocijenio izuzetno važnim nastavak aktivnosti za unapređenje procesa upravljanja migracijama u Bosni i Hercegovini.

Iskazana je obostrana želja za snažnijom saradnjom u svim pitanjima koja se odnose na proces EU integracija, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!