U Banjoj Luci uhapšene dvije osobe zbog sumnje da su 1992. ubile 78 Bošnjaka kod Ključa

RATNI ZLOČIN

U Banjoj Luci uhapšene dvije osobe zbog sumnje da su 1992. ubile 78 Bošnjaka kod Ključa

Objavljeno na dan 27.10.2020 - 11:23 | Izvor: USKinfo.ba |


Osumnjičeni su pod istragom zbog zločina u mjestu Velagići, općina Ključ i ubistva najmanje 78 civila bošnjačke nacionalnosti, u mjesecu junu 1992. godine.

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e, na području Banja Luke, locirali su, identifikovali i lišili slobode osumnjičene:

- Unčanin Boška, rođenog 1969. godine u Prijedoru

- Despot Dragana, rođenog 1964. godine, u Laništu, Ključ.

Navedeni osumnjičeni pod istragom su Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičeni su da su, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na širem području Bosanske Krajine, u svojstvu pripadnika VRS, postupali suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.


Oni se terete da su, dana 01. juna 1992. godine, u mjestu Velagići, općina Ključ, lično i direktno, zajedno sa drugim osobama a po prethodnom dogovoru, istjerali napolje civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u zgradi osnovne škole.

Istjeranim civilima bilo je naređeno da se postroje ispred škole, nakon čega su optuženi, zajedno sa drugim osobama, pucajući iz automatskog vatrenog oružja izvršili strijeljanje i ubistvo najmanje 78 žrtava, čija tijela su prevezena kamionima i zakopana u masovnu grobnicu, da bi neposredno nakon rata, 1996. godine, posmrtni ostaci bili pronađeni i ekshumirani iz masovne grobnice Lanište II.

Osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Tokom dana osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!