U džamijama u Sarajevu će sabah, jaciju i teraviju obavljati samo imam i mujezin

U susret ramazanu

U džamijama u Sarajevu će sabah, jaciju i teraviju obavljati samo imam i mujezin

Objavljeno na dan 12.04.2021 - 13:27 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Mjesec ramazan nastupa večeras, 12. aprila, nakon zalaska sunca, prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Vjernici i ove godine ramazan dočekuju u uslovima pandemije, stoga će i vjerske aktivnosti prilagoditi epidemiološkim mjerama.

Nedavno su iz Rijaseta objavili instrukcije prema kojima će se obavljati namazi u džamijama, međutim, ostalo je nepoznato kako će se odvijati namazi čije vrijeme se poklapa s policijskim satom.

Iz Medžlisa Sarajevo naveli su da će se zbog složene epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo vjerske aktivnosti u mjesecu ramazanu na području ovog Medžlisa obavljati u skladu s važećim mjerama, preporukama Islamske zajednice i nadležnih državnih organa u pogledu čuvanja od koronavirsa.

"Vjerske aktivnosti (namaz, mukabela, predavanja) će se obavljati na dnevnim namazima uz obavezu poštivanja svih propisanih epidemioloških mjera zaštite, a zbog policijskog sata sabah, jaciju i teravih-namaz u džamiji će obavljati samo imam i mujezin", kazali su.

Također, apeliraju da stariji ljudi, oni koji spadaju u rizične grupe i djeca do 12 godina namaze obavljaju u svojim domovima, a sve kako se ne bi izlagali opasnosti.

Ovogodišnji ramazan počine 12. aprila, a trajat će do 13. maja.

Vlada Kantona Sarajevo zatražit će od Vlade Federacije BiH odobrenje za pomjeranje policijskog sata s 21 na 23 sata, a kako bi vjernici mogli obavljati vjerske obrede tokom ramazana.

Foto: I. Š./Klix.ba

 TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!