U posljednjih pet godina 20.386 osoba napustilo BiH; Helez: Postat ćemo zemlja staraca

PODACI VIJEĆA MINISTARA

U posljednjih pet godina 20.386 osoba napustilo BiH; Helez: Postat ćemo zemlja staraca

Objavljeno na dan 09.12.2020 - 12:36 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Zukan Helez, zatražio je odgovor od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije o pitanju stanja populacije u BiH.

Napomenuo je da je danas BiH zemlja koja gubi najveći procenat stanovništva izuzev ratom zahvaćenih država. Dodao je da je negativna stopa prirodnog priraštaja te stanje nazvao alarmantnim.

Pitao je i da li postoji strategija za rješenje tog pitanja, iako smatra da ona ne može više pomoći jer je BiH u ozbiljnoj krizi i potreban je operativan plan.

"Postat ćemo zemlja staraca ako se ovo nastavi. Već sada kada prolazimo kroz pojedine dijelove BiH vidjet ćete cijela naselja koja su prazna. Zato pozivam i lidere vladajućih stranaka da narede svojim ministrima da poduzmu mjere i naprave operativni plan kako to zaustaviti", naglasio je Helez.


Zoran Tegeltija je kazao da je u periodu od pet godina, od 2015. godine, rođeno 147.980, a 189.273 umrlih, te je negativni prirodni priraštaj 41.293.

Govoreći o odlasku, naglasio je da je to teško izračunati jer neki prijavljuju odlazak dok drugi ne, ali u posljednjih pet godina mjesto boravka odjavilo je 20.386 osoba što znači da u prosjeku iz BiH godišnje mjesto boravka odjavljuje oko 4.000 osoba.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!