U Sarajevo ogromnim Antonovom stiglo osoblje EUFOR-a: Pripremaju najveću godišnju vježbu

"BRZI ODGOVOR 19"

U Sarajevo ogromnim Antonovom stiglo osoblje EUFOR-a: Pripremaju najveću godišnju vježbu

Objavljeno na dan 23.09.2019 - 11:46 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Prvim letom Antonova 124 na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas su stigli osoblje i oprema za najveću godišnju vježbu EUFOR-a "Brzi odgovor 19“.

Ta vježba predstavlja godišnju provjeru sposobnosti EUFOR-a da brzo pojača svoje snage u BiH, koristeći dio svojih rezervnih snaga koje se u stanju visoke spremnosti nalaze u partnerskim državama.

„Brzi odgovor 19“ će biti održan u saradnji s vlastima BiH na lokacijama širom BiH od 7. do 11. oktobra.

Glasnogovornik EUFOR-a kapetan korvete Tim Leckey rekao je da ta već uobičajena godišnja vježba pokazuje svim građanima BiH posvećenost EUFOR-a pružanju pomoći u održavanju mirnog okruženja.
"Ona je također odlična mogućnost za EUFOR da ojača svoju blisku suradnju s Oružanim snagama BiH i agencijama za provođenje zakona, budući da u raznim scenarijima vježbe djelujemo zajednički - rekao je Leckey.

Multinacionalni bataljon EUFOR-a, blisko surađuje s Oružanim snagama BiH (OSBiH) i agencijama za provođenje zakona, provodi zajedničku obuku i razmjenjuje vještine i iskustva koji će biti demonstrirani tokom vježbe.

Pripadnicima Multinacionalnog bataljona EUFOR-a, OSBiH i agencija za provođenje zakona će se pridružiti dio rezervnog kontingenta EUFOR-a iz Austrije, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Vježba „Brzi odgovor 19“ će omogućiti Glavnoj komandi EUFOR-a uvježbavanje komandovanja i kontrole u jednoj velikoj vježbi. Snage će imati mogućnost da prošire znanja i steknu nova iskustva u zadacima koji se provode u operacijama podrške miru, saopćeno je iz EUFOR-a.TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!