U Siriji su jutros otvorena birališta, očekuje se pobjeda Bashara al-Assada

ČETVRTI MANDAT

U Siriji su jutros otvorena birališta, očekuje se pobjeda Bashara al-Assada

Objavljeno na dan 26.05.2021 - 07:34 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba / Foto: EPA-EFE


Glasačka mjesta otvorena su danas širom Sirije na predsjedničkim izborima, na kojima se očekuje pobjeda aktuelnog predsjednika Bashara al-Assada za četvrti mandat na čelu države.

Vlada je saopćila da izbori pokazuju da Sirija funkcioniše normalno uprkos ratu koji traje deset godina, ali opozicija i zapadne zemlje smatraju da je ovo samo formalnost za potvrđivanje Assadove vladavine.

On na izborima ima dva malo poznata protivkandidata, bivšeg ministra u Vladi Abdullaha Saluma Abdullaha i lidera male opozicione i sankcionisane stranke Mahmouda Ahmada Merija.

Assad je došao na vlast 2000. godine, poslije smrti svog oca Hafeza koji je prethodno vladao Sirijom 30 godina.Njegova vladavina obilježena je ratom u posljednjih 10 godina, koji je počeo nakon mirnih demonstracija protiv njegove vladavine 2011. godine. U konfliktu su poginule stotine hiljada ljudi, a 11 miliona je napustilo svoje domove, što je polovina sirijske populacije.

Ministri vanjskih poslova Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD-a jučer su u saopćenju kritikovali Assada i ocijenili da izbori neće biti slobodni ni pošteni.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!