Ujić i Štefanek: Najsloženija situacija po pitanju migranata u KS i USK

BiH

Ujić i Štefanek: Najsloženija situacija po pitanju migranata u KS i USK

Objavljeno na dan 29.01.2021 - 16:26 | Izvor: USKinfo.ba |


Drahoslav Štefanek, specijalni predstavnik generalnog sekretara Vijeća Evrope za migracije i izbjeglice sa najbližim saradnicima, je dana 29.01.2021. godine posjetio Službu za poslove sa strancima.

Direktor Službe za poslove sa strancima, Slobodan Ujić i Ambasador Štefanek, razgovarali su o aktuelnoj situaciji po pitanju migracija u Bosni i Hercegovini, kao i o saradnji u cilju rješavanja pitanja povećanog priliva migranta. Direktor Službe za poslove sa strancima upoznao je Ambasadora Štefaneka sa situacijom u privremenim prihvatnim centrima gdje trenutno boravi oko 7.000 migranata.

Analizirano je stanje sigurnosti po pitanju povećanog prisustva migranata, te je istaknuto da je  najsloženija situacija u Kantonu Sarajevo i Unsko-sanskom Kantonu. 


Sagovornici su se osvrnuli na nedavni incident u Blažuju, te je konstatovano da veliki kapaciteti centara predstavljaju značajne sigurnosne izazove.

Istaknuta je pomoć i podrška koju Služba za poslove sa strancima ima od strane Evropske Unije u pogledu rješavanja migrantske krize kao i potreba jačanja kapaciteta Službe za poslove sa strancima.

Na kraju direktor Ujić se zahvalio Ambasadoru Štefaneku na posjeti, te izrazio uvjerenje da će se uspješna saradnja i dalje nastaviti.

Foto: Teo Zorić/BHRT
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!