USK: Hitno potrebna veća kvota dnevnog testiranja, trenutnih 50 testova dnevno je premalo za kanton

USK

USK: Hitno potrebna veća kvota dnevnog testiranja, trenutnih 50 testova dnevno je premalo za kanton

Objavljeno na dan 23.10.2020 - 07:09 | Izvor: USKinfo.ba | rtvusk.ba


- Od posljednjeg izvještaja u Kantonalnoj bolnici u Bihaću preminule su dvije osobe – 85 godišnjak iz Bihaća i 80-godišnja žena iz Cazina. Na Infektivnom odjelu Kantonalne bolnice hospitalizirano je 24 pacijenta, od kojih je 21 pozitivan, a za tri osobe očekuju se rezultati testiranja...

 O pogoršanju epidemiološke situacije i s tim u vezi novim mjerama, premijera i predsjedavajućeg Skupštine USK, Mustafu Ružnića i Razima Halkića informisala je jučer kantonalna ministrica zdravstva i predsjednica Kriznog štaba Nermina Ćemalović.

Ono što zabrinjava je rapidan rast broja novozaraženih i sve veći broj smrtnih ishoda kao posljedica zaraze koronavirusom. Premijer Ružnić predložio je da se Unsko-sanski Kanton obrati sa zahtjevom Federaciji BiH da ovaj nivo vlasti preuzme odgovornost u upravljanju epidemiološkom situacijom jer se pogoršanje bilježi u nekoliko kantona.


Preporuke koje federalni nivo upućuje moraju se vratiti u formu naredbi, stav je Kriznog štaba Ministarstva zdravstva USK. Uz to tražit će  da se Unsko-sanskom kantonu odobri veća kvota dnevnih testiranja, jer 50 testova dnevno za cijeli USK je premalo, ukazala je resorna ministrica Ćemalović.

Foto:RTVUSK
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!