Vakcina kompanije Novavax pokazala efikasnost veću od 90 posto protiv svih sojeva korone

AMERIČKO ISPITIVANJE

Vakcina kompanije Novavax pokazala efikasnost veću od 90 posto protiv svih sojeva korone

Objavljeno na dan 14.06.2021 - 18:14 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba / Foto: Ilustracija / Shutterstock


Američka kompanija Novavax saopćila je kako su posljednje faze kliničkog ispitivanja vakcine ove kompanije pokazale efikasnost veću od 90 posto u borbi protiv koronavirusa, prenosi Reuters.

U testiranju Novavax vakcine učestvovalo je gotovo 30.000 dobrovoljaca iz Sjedinjenih Američkih Država i Meksika, a prema saopćenju kompanije, rezultati testiranja trebali bi ubrzati odobravanje ove vakcine na području SAD-a.

"Potencijalna vakcina protiv koronavirusa Novavax pokazala je efikasnost veću od 93 posto protiv sojeva koronavirusa koji su trenutno prisutni u SAD-u i u svijetu", saopćili su iz kompanije.

Prema rezultatima istraživanja, Novavax vakcina testirana je kako na južnoafričkom i britanskom, tako i na indijskom soju koronavirusa. Kako prenosi Reuters, šef istraživanja u kompaniji Novavax Gregory Glenn saopćio je kako su tokom testiranja na dobrovoljcima otkriveni sojevi koronavirusa koji su prvi put zabilježeni u Indiji, Brazilu te Južnoj Africi."Vakcina je bila 91 posto efikasna među dobrovoljcima s visokim rizikom ozbiljne infekcije, a 100 posto efikasna u prevenciji umjerenih i teških slučajeva razvoja koronavirusa kod pacijenata", saopćeno je.

Iz kompanije su također potvrdili kako su dobrovoljci generalno dobro podnijeli vakcinu te da su zabilježene blaže nuspojave kao što su glavobolja, umor te bolovi u mišićima.

Kako je navedeno, kompanija Novavax će tražiti odobrenje za upotrebu u Sjedinjenim Američkim Državama s tim što još uvijek nije poznato da li će vakcina biti odobrena po hitnoj proceduri ili će Američka agencija za hranu i lijekove ipak zahtijevati da kompanija prođe kroz redovnu proceduru.

S obzirom na to da redovne procedure vezane za odobrenje vakcina traju nešto duži period, izvršni direktor kompanije Stanley Erck je rekao kako će Novavax prvo odobrenje za upotrebu vjerovatno tražiti na drugim tržištima kao što su Velika Britanija, Evropska unija, Indija i Južna Koreja.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!