VIDEO - Bihaćka bolnica ponovo pred blokadom

USK

VIDEO - Bihaćka bolnica ponovo pred blokadom

Objavljeno na dan 28.04.2021 - 09:54 | Izvor: USKinfo.ba | federalna.ba


Zbog izvršne sudske presude zbog duga od dva i pol miliona KM prema farmacetskoj kompaniji  Kantonalnoj  bolnici je nedavno blokiran račun. Nakon pregovora, blokada  je  prolongirana do 3. maja do kada Vlada Unsko-sanskog  kantona mora izmiriti dio ovih dugovanja, a bolnica treba početi sa novim  zdravstvenim uslugama.

Jedan od uvjeta farmaceutske firme Kovačević je da se bolnici omogući  razbijanje kamencana bubregu na ESVEL aparatu  koji je upravo on iznajmio. Na taj bi način na dobitku bili i jedni i drugi, ali i sami pacijenti koji sada za tu  uslugu putuju 300 kilometara.

„Mi  ćemo  dogovoriti  šifru  i  cijenu  koštanja jednog  tretmana  ZZO ako već plaća KCUS-u ili nekom drugom tu će uslugu morati plaćati Kantonalnoj  bonici“, kazao je Muris Halkić, ministar zdravstva USK.Problem je međutim administrativne prirode, jer se ova usluga u jednim papirima vodi kao sekundarna u  drugim  kao tercijarna, pa je nejasno ko je treba odobriti.

„ESVEL usluga po plavoj knjizi je sekundarna usluga i da oni nama ne mogu izdati rješenje. Zavod traži tercijarnu uslugu. Mi ne možemo sami sebi izdati  rješenje i vrtimo se u krug“, smatra Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice Bihać.

„Nama prijeti blokada, mi nećemo dobiti platu za ovaj mjesec. Dešava se ono što se dešava godinama, ono što je brzo rješivo se zavlači“, rekao je Elvir Hrustanović, predsjednik Sindikata radnika Kantonalne bolnice Bihać.

Svakodnevno se pregovara kako bi se našlo rješenje za ovaj problem. Ali kako je  zbog praznika petak krajnji rok, direktor strahuje od potpune blokade, a 900 radnika kantonalne bolnice strepi da će im i za ovaj mjesec kasniti plata.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!