VIDEO - Cvijanović za BHRT: Bilo bi dobro da su RS i FBiH razgovarali mnogo godina unazad

BiH

VIDEO - Cvijanović za BHRT: Bilo bi dobro da su RS i FBiH razgovarali mnogo godina unazad

Objavljeno na dan 15.06.2021 - 18:30 | Izvor: USKinfo.ba | bhrt.ba / Foto:Bhrt.ba


Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović govorila je u emisiji BHT1 Uživo o pravosnažnoj presudi Ratku Mladiću, inicijativi za pokretanje razgovora o budućnosti BiH, o očekivanjima od novog visokog predstavnika Kristijana Šmita, te o brojnim aktuelnim temama.

Cvijanović je u razgovoru naglasila kako nedavna pravosnažna presuda Ratku Mladiću, kojom je nekadašnjem ratnom komandantu Vojske Republike Srpske potvrđena doživotna zatvorska kazna, ni u kom slučaju nije presuda Republici Srpskoj.

“Svi smo očekivali da će Haški tribunal doprinijeti pomirenju, da će ustabiliti određene odnose i da će to biti sud pravde. Nažalost, jedni ga doživljavaju kao sud pravde, a drugi kao sud teške nepravde. To nikako nije presuda Republici Srpskoj, ali svejedno i ako je svedemo na presudu pojedincu, u ovom slučaju generalu Mladiću, i dalje smo suočeni sa brojnim stvarima koje smo imali priliku da čujemo i vidimo tokom raznih suđenja tamo. Često se stiče utisak da su presude samo pravni alat da se popuni određeni politički prostor”, rekla je Cvijanović.Ona je istaknula kako žali što “međunarodno sudovanje” nije doprinijelo onome što je bio glavni cilj u BiH, a to je, kako je rekla, da danas živimo sa puno više vjere jednih u druge, sa većim stepenom pomirenja.

Na pitanje da li je u BiH moguća promjena političkog sistema, Cvijanović je kazala kako se politički sistem mijenja kroz propisane procedure.

“Ne možete ga promijeniti, ako nemate saglasnost”, kaže Cvijanović.

Kako je rekla, politički sistem i sve što je vezano za ustavno ustrojstvo može da se mijenja samo ako postoji politička volja svih aktera i kroz jasno propisane procedure.

Kada je riječ o visokom predstavniku, Cvijanović je kazala da je visoki predstavnik dejtonska kategorija, ali da je prevaziđen, te da predstavlja opterećenje za evropski put BiH.

Na pitanje da li je očekivala da će Rusija odlučnije braniti poziciju međunarodnog prava i obavezu izbora visokog predstavnika u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, Cvijanović je odgovorila da je njeno očekivanje ta dosljedna pozicija Rusije u vezi sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.“Apsolutno tu vidim izbalansiran pristup i to je ona dosljednost. Imate Aneks 4, to vam je Ustav Dejtona. Svjesni smo da je mijenjan, ali smo isto tako svjesni da je došlo vrijeme da se to ne radi na taj način. Svjesni smo da je visoki predstavnik dejtonska kategorija, ali je prevaziđen”, rekla je Cvijanović.

Kada je riječ o inicijativi za pokretanje razgovora u budućnosti BiH, Cvijanović je kazala da joj je drago što su ti zaključci koncipirani u okviru Narodne skupštine Republike Srpske jer je to mjesto gdje najviše treba da se razgovara o svim pitanjima.

“Drago mi je da su zaključci koncipirani u okviru Narodne skupštine, važno je da ostavite trag vašeg najvišeg zakonodavnog organa. Ono što mi se učinilo prilično neprimjerenim, a što sam čula i u razgovorima sa pojedinim ambasadorima i kolegama iz Sarajeva jeste da oni kažu – eto, vi hoćete da napravite tim za pregovore o mirnom razlazu”, rekla je Cvijanović i naglasila da zvaničnici Republike Srpske ni na jednom mjestu ne pominju takvu konstrukciju.

“Mi govorimo o budućnosti, o onome o čemu treba da pričaju dva entiteta i tri konstitutivna naroda, jer mi u BiH funkcionišemo na osnovu te matrice”, rekla je Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske ocijenila je da bi bilo dobro da su dva entiteta, i bez zaključaka Narodne skupštine, razgovarala mnogo godina unazad.Ona je najavila je da će predstavnicima vlasti u Federaciji BiH uskoro biti upućena konačna verzija za razgovore o budućnosti BiH i da će se tada, kako je rekla, vidjeti da li Republika Srpska ima sagovornika za tu priču.

“Nisam optimista da će oni prepoznati tu veliku šansu da svi zajedno sjednemo i pričamo o budućnosti u kojoj treba da se takmičimo i po pitanju informacionih tehnologija, i po pitanju infrastrukture, ekonomije, po pitanju izvoza i mnogo političkih tema koje su do sada bile opterećujuće”, rekla je Cvijanović.

Govoreći o sudjelovanju Republike Srpske u regionalnim projektima, Cvijanović je rekla da bi regionalna sradnja trebalo da bude podignuta na najviši nivo, da se razriješe određene stvari i da se svi okrenemo pitanjima koja su važna isključivo za budućnost.

“U tom smislu, politička opterećenja ne bi trebalo da nam budu kočnica u realizaciji stvari koje su dobre za građane”, kazala je Cvijanović i dodala da se cijeli region još uvijek bavi nekim bazičnim pitanjima koja su neriješena posljednjih 20-30 godina.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!