VIDEO - Eric Nelson upozorava na sankcije za bh. političare

BiH

VIDEO - Eric Nelson upozorava na sankcije za bh. političare

Objavljeno na dan 10.07.2021 - 09:32 | Izvor: USKinfo.ba | bhrt.ba / Foto:Fena


Nakon objave američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Erika Nelsona (Eric Nelson) da bh. politički lideri koji prosperitet građana i zemlje stavljaju iza vlastitog bogaćenja moraju biti spremni da se suoče s posljedicama, podijeljena su mišljenja analitičara.

Jedni kažu da su sankcije jedini način da se dopre do svijesti nosilaca vlasti, dok drugi tvrde da je rješenje isključivo u rukama građana BiH.

Američki ambasador u BiH je bio jasan – politički lideri, njihovi saradnici ili članovi porodica, koji učestvuju u koruptivnim radnjama, sada bi mogli postanu predmet sankcija.Došlo je vrijeme, smatra Erik Nelson, da istinski nezavisno pravosuđe pozove na odgovornost pojedince ili interesne grupe, te da i međunarodna zajednica u žižu interesovanja stavi korupciju, koja prožima svaki segment bosanskohercegovačkog društva.

ERIC NELSON, američki ambasador u BiH

“Visok stepen korupcije te nesposobnost i nepostojanje volje pravosudnog sistema da istražuje, goni i adekvatno kažnjava počinioce koruptivnih radnjim rezultovali su dosad nezabilježenim odlivom znanja, jer građani svih generacija odlaze u zemlje u kojima njihov uspjeh ne zavisi od ličnih poznanstava, nego od njihovog vlastitog talenta i poštenog rada.”Amerika ponovo pokušava da potvrdi ulogu svjetskog policajca, no sankcije u BiH nisu rješenje, posebno ako se selektivno provode. Rješenje je olovka u rukama glasača. Tako misli analitičar Žarko Marković iz Banjaluke. Podsjeća da su Nikola Špirić i Milorad Dodik već na crnoj listi SAD-a, što im je u BiH donijelo uglavnom benefite.

ŽARKO MARKOVIĆ, analitičar

“Bilo bi loše uopšte da se SAD bave sankcijama prema našim političarima. Mi treba da se izborimo sa njima. Ali, ako bi do toga došlo bilo bi zanimljivo vidjeti da li je selektivan pristup, koji sigurno ne bi riješio nipta,
već doveo do političkog trvenja”.

TANJA TOPIĆ, analitičar

“Korupcija je toliko zahvatila sve nivoe vlasti, uključujući i sudsku, da je bez intervencija međunarodne zajednice nemoguće doprijeti do svijesti bh. političkih lidera, uz ocjenu da bi bilo poželjno da SAD i EU u ovom slučaju nastupe jedinstveno i odlučno. O moralnoj odgovornosti ne treba niko ni da razmišlja, tj. da će nekom od njih proraditi savjest. Mora reagovati međunarodna zajednica”.Nelson je zaključio da dopune američkog predsjednika Režimu sankcija za Zapadni Balkan, od 8. juna ove godine, jasno navode korupciju kao jedan od načina putem kojeg pojedinci predstavljaju prijetnju miru, sigurnosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu područja ili država Zapadnog Balkana. Nije precizirao ko su pojedinci i kakve su potencijalne sankcije u slučaju BiH.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!