VIDEO - Fenomen na Grenlandu: ''Za samo pet sati, jezera više nije bilo. Nestalo je...''

!

VIDEO - Fenomen na Grenlandu: ''Za samo pet sati, jezera više nije bilo. Nestalo je...''

Objavljeno na dan 03.12.2019 - 12:33 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Istraživači su u stvarnom vremenu posmatrali kako se jezero na površini debelog leda na Grenlandu u nekoliko sati prazni kroz duboke pukotine i taj će fenomen, očekuje se, biti češći zbog klimatskih promjena.

Sloj leda na Grenlandu može biti debeo kilometar, a ljeti je uobičajeno da se dio površine otopi i stvori jezero. Ta jezera mogu poslije pronaći pukotinu u ledu, proširiti je pod pritiskom i stvoriti golemi otvor koji se spušta do dna ledene kape kilometar niže.

Taj poznati fenomen teško je direktno posmatrati, ali su glaciolozi Scott Polar Research Institutea u sastavu Univerziteta u Cambridgeu imali sreće kad su u julu 2018. godine došli na ledenjak Store na zapadu Grenlanda.

Nekoliko dana nakon dolaska dvije trećine jezera, ili gotovo pet miliona litara, u pet sati su nestale s površine i propale u tlo. Na snimkama iz zraka koje je prije i poslije načinio omanji dron, vidi se velika tamnoplava elipsa koja se sužava u manji svijetloplavi krug manje dubine.

"Bespilotna letjelica nam pomaže da načinimo visokokvalitetne snimke na područjima koja nisu sigurna za naučnike", rekao je Tom Chudley, doktorand i pilot drona, piše Hina.

Ledenjak Store se pomakne 600 metara u godinu dana. Naučnici su vidjeli da naglo pražnjenje jezera na neko vrijeme povećava brzinu pomicanja ledenjaka s dva na oko pet metara dnevno. Voda koja prolazi ispod leda, naime, podmazuje ledenjak.

Još više iznenađuje to što je voda na nekoliko sati podigla golemi sloj leda za 55 cm, kažu naučnici.

"Led debeo kilometar podignut za pola metra, možete zamisliti koliki je pritisak za to potreban", rekao je Chudley.

Svrha istraživanja objavljenog u časopisu PNAS jest opširnije opisati nastanak tih golemih pukotina koje poslije postaju "autoceste" po kojima voda s površine teče u bazu kape, što može ubrzati pomicanje ledenjaka.

"Količina vode koja se prazni iz jezera može se povećavati na novim lokacijama za koje dosad nismo znali", upozorio je Tom Chudley.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!