VIDEO - Izvještaj međunarodne finansijske institucije: BiH prijeti gubitak 250.000 radnih mjesta

BiH

VIDEO - Izvještaj međunarodne finansijske institucije: BiH prijeti gubitak 250.000 radnih mjesta

Objavljeno na dan 30.04.2021 - 08:26 | Izvor: USKinfo.ba | bhrt.ba / Foto:Bhrt.ba


Bosni i Hercegovini prijeti gubitak od oko 250 hiljada radnih mjesta, navodi se u izvještaju Evropske banke za obnovu i razvoj. Pandemija je u gotovo u svim granama ekonomije donijela brojne otkaze, finansijske troškove, zatvaranje firmi. Šta mogu da očekuju radnici i preduzeća u ovoj godini, ko je najviše ugrožen, da li ima svjetla na kraju tunela?

Restoran jednog od poznatih hotela u Sarajevu, u koji su svi turisti koji su tu boravili mogli doći na doručak danas ne postoji, a hotel ima brojne finansijske gubitke zbog pandemije koronavirusa.

ENVER MALAGIĆ, vlasnik hotela

“Kažu sad više nisi vlasnik hotela nego problema, a najtužnija stvar je zbog ljudi. Ovaj hotel trenutno ima 17 uposlenih..Prije pandemije je to bilo 70. Mi smo u gubitku milion i 50 hiljada na kraju 2020. godine. Funkcionišemo sada da održavamo status quo, imamo štete koje su nastale uslijed eksploatacije i pucanja cijevi, a sada nismo u finansijskoj mogućnosti da to popravimo.”Hotelijerstvo je jedna od 15 posebno ugroženih oblasti zbog pandemije koronavirusa, pokazuje izvještaj Evropske banke za obnovu i razvoj. Pandemija bi mogla ozbiljno da našteti Bosni i Hercegovini, a kako se navodi čak 250.000 radnika bi moglo ostati bez posla.

SUAD EĆO, Udruženje poslodavaca FBiH

“Ako uzmete u obzir da firme koje su izvozno orijentirane, problemi su generalno na evropskom ili svjetskom tržištu i vjerovatno ta je procjena da će doći do pada potražnje za proizvodima i uslugama iz BiH, samim tim i do gubljenja radnih mjesta. Oni koji su pogođeni da bi se trebalo ići sa određenim rasterećenjima, sa oslobađanjem plaćanja doprinosa. Mislim da su se vlade morale zadužiti i ubrizgati ta sredstva u ekonomiju kako bi dale jedan podsticaj.”

Studija u kojoj je učestvovao Ekonomski fakultet u Sarajevu potvrdila je da su mali i srednji biznisi od početka pandemije bili pogođeni.

ADNAN EFENDIĆ, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu

“Oko 60 posto malih i srednjih preduzeća u uzorku pokazuje značajno pogoršanje poslovanja, dok je taj procenat za bh preduzeća viši i iznosi oko 70 posto. Došlo je do otpuštanja radnika oko 30 posto preduzeća u globalnom uzorku gdje je taj procenat za BiH nešto niži, pokazuje da su poduzetnici otpuštali manje nego je to globalni prosjek.”Evropska banka za obnovu i razvoj, osim upozoravajućih rezultata, dala je i preporuke. Od kreiranja sveobuhvatne politike zapošljavanja na entitetskom nivou, do razmatranja planova kako zadržati radna mjesta.

SUAD EĆO, Udruženje poslodavaca FBiH

“Kada je u pitanju razdvajanje zdravstvenog osiguranja, imate dosta ljudi koji se vode na zavodima kao nezaposleni a tu su samo fiktivno ili iz razloga da bi imali zdravstveno osiguranje, te preporuke koje su date su realne i itekako bi značile ukoliko bi se primijenile.”

Bosnu i Hercegovinu, nakon najveće recesije koja je zahvatila regiju tokom 2020. godine, očekuje oporavak i ekonomski rast u 2021, saopćila je Svjetska banka u BiH. Poslodavci i stručnjaci saglasni su da bi krizu trebalo pretvoriti u šansu, usvojiti nove poslovne modele, ali i mijenjati fokuse tržišta kompanija.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!