VIDEO: Kako su Koševo i Sarajevo pozdravili Krajišnike: Sada nastupa ešalon 5. korpusa u narodu poznat kao Sila nebeska!

Godišnjica

VIDEO: Kako su Koševo i Sarajevo pozdravili Krajišnike: Sada nastupa ešalon 5. korpusa u narodu poznat kao Sila nebeska!

Objavljeno na dan 15.04.2020 - 11:32 | Izvor: USKinfo.ba |


15. aprila 1992. godine, nastala je Armija Republike Bosne i Hercegovine.

Bila je to regularna vojska i jedina legitimna vojna sila međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine.

Sve ostale vojne formacije koje su se nalazile u Bosni i Hercegovini za vrijeme trajanja rata u periodu od 1992-1995. godine, bile su paravojne formacije i nisu djelovale legalno, niti su imale pravo nalaziti se uopće na teritoriji BiH. Samim time, bile su i legitimni vojni cilj.

Dvije godine od završetka Oslobodilačkog rata, na stadiono Koševo u Sarajevu je održana smotra ešalona korpusa i divizija Armije BiH. U nešto više od sat vremena, prikazan je samo dio onog što je Armija RBiH imala. Najveći dio tehnike i naoružanja, oduzet je od agresora.

Posebno dirljiv momenat je nastup ešalona 5. korpusa (premotati na 51:16) Bila je to vojna formacija kojoj se divila cijela Bosna i Hercegovina i svijet, koju je poštovao čak i agresor i koja je prva izišla na međunarodno priznate granice Bosne i Hercegovine. Oslobodilačke operacije vođene su i u susjednoj Hrvatskoj, kojoj je Sila nebeska pomogla u oslobađanju Ličkog Petrovog Sela, Grabovca i drugih pograničnih mjesta.

Na Prijeboju kod Plitvičkih jezera nastradao naš kompletan pješadijski vod i odjeljenje vojne policije, uništen nam je jedan oklopni transporter, a neposredno iza toga zarobljeno je 105 srpskih vojnika, nad kojima, odgovorno tvrdim, nije izvršena odmazda, rekao je general Atif Dudaković, ratni komandant 5. korpusa.

Bio je to Korpus iza kojeg je stajao narod. Bio je to narod koji je živio za svoj Korpus. Kad se to spoji, dobije se Sila nebeska!

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!