VIDEO - Kontrola poštivanja epidemioloških mjera u USK: Različiti stavovi o uključivanju policije

USK

VIDEO - Kontrola poštivanja epidemioloških mjera u USK: Različiti stavovi o uključivanju policije

Objavljeno na dan 19.04.2021 - 12:23 | Izvor: USKinfo.ba | rtvusk.ba | Foto:Rtvusk


- Ministarstvo zdravstva USK-a, odnosno Krizni štab uputio je inicijativu za izmjenu Zakona o javnom redu i miru kako bi se na efikasniji način kontrolisalo poštivanje uvedenih mjera. S obzirom na eskalaciju epidemije i oskudne inspekcijske resurse, u Kriznom štabu smatraju da bi uključivanje policije izmijenilo svijest građana. Inicijativu je usvojila Vlada kantona, a sada se čeka očitovanje resora, odnosno, Uprave policije...

Treći val epidemije koronavirusa nametnuo je nova ograničenja, ne samo građanima već i ustanovama. Kako bi se suzbilo širenje zaraze inspektori su dobili više posla u smislu kontrole poštivanja mjera, a u nekim kantonima poput Sarajevskog takve ovlasti su date i policiji.

Da bi policijski službenici mogli kažnjavati građane za primjer, zbog izostanka nošenja zaštitnih maski, mora se izmijeniti Zakon o javnom redu i miru. Prema riječima ministrice zdravstva USK Nermine Ćemalović u tom smislu policija bi se uključila u kontrolu pridržavanja mjera koje su propisane od strane kriznih štabova i ministarstva zdravstva. Ministrica smatra da postojeći obim kontrole ne može pokriti inspekcijski nadzor zbog malog broja inspektora na prostoru kantona.Svoj dio posla uradilo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova u čijem je domenu briga o javnom redu i miru. Inicijativa je odaslana Upravi policije koja će dati zadnju riječ. Što se tiče ministra za njega je ovo protuustavna odluka.

Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK smatra da takve represivne mjere kažnjavanja za maske i ograničavanje kretanja bez mjerljivih kriterija predstavlja povredu prava na slobodu kretanja i pravo na život. Ministar Kljajić poziva se pritom na presude Ustavnog suda koji je kaže jedini i najbolji tumač zakona protiv kojeg se ne može ići. S druge strane, u Ministarstvu zdravstva smatraju da kada je zdravlje u pitanje, zakon treba biti fleksibilniji.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!