VIDEO - Otpad iz Italije još je tu

BiH

VIDEO - Otpad iz Italije još je tu

Objavljeno na dan 28.07.2020 - 10:34 | Izvor: USKinfo.ba | bhrt.ba


Deseci tona tekstilnog otpada koji je firma Krom-reciklaža iz Italije uvezla i odložila u Bosanskom Grahovu, Drvaru i Bihaću, još su na istom mjestu. Iz ovih općina pozivaju nadležne da učine što treba kako bi se taj otpad uklonio s mjesta na kojima je ostavljen. A mogao bi ostati dugo, jer iako je uvezen s ciljem da se reciklira, takvog pogona u ove tri općine nema.

Italijansko smeće dovezeno u Drvar pod sumnjivim okolnostima i dalje je u napuštenim fabrikama. Kada će otpad biti uklonjen i koji su daljnji koraci, bila je današnja tema sjednice Kriznog štaba Općine Drvar. Lokalne vlasti ostaju pri svom prvom zahtjevu a to je da se otpad ukloni sa područja opštine

DUŠICA RUNIĆ, načelnica Opštine Drvar

Odlučili smo da se i dalje borimo administrativnim sredstvima i da zahtjevamo od nadležnog federalnog inspektorata da se otpad, nakon što smo
dobili rezultate analize da je otpad neopasan, da se on zapali u nekoj od toplana.

Načelnica Runić kaže da da među građanima vlada panika uzimajući u obzir činjenicu da je epidemiološka slika u Drvaru narušena u zadnjih nekoliko dana i dodaje da su građani dodatno uznemireni zbog ogromnih količina otpada. Na pitanje da li su od viših nivoa vlasti dobili zvaničan odgovor kada je riječ o ovom otpadu, načelnica ističe:

Ne, ne – dobila sam samo informacije i to je to. Znači informacije od ministrice Đapo kad smo tražili informaciju o preduzetim aktivnostima dobili smo dokumentaciju o zapisniku o obavljenom inspekcijskom nadzoru kad je bio, a drugo ništa – na sve inicijative, zahtjeve i dopise nemamo nikakav zvaničan odgovor ni od federalnih ni kantonalnih nivoa, ni iz Tužilaštva kantona ni inspektorata.

Ista situacija je i u Bosanskom Grahovu – inspekcijski nadzor je obavljen, međutim nema još nikakvih konkretnih poteza a otpad i dalje stoji na mjestu gdje je prvobitno istovaren.

MILORAD GLIGIĆ, načelnik Opštine Bosansko Grahovo

Imali smo sastanak 17.7 u Sarajevu sa ministricom okoliša i turizma i kantonalnim ministrom i tad smo dogovorili u roku od 7-10 dana da će se poduzeti određene mjere da se taj otpad ukloni i odveze u Italiju međutim do dana danas mi nismo dobili povratnu informaciju kad se s istim to planira uraditi

Ista vrsta otpada uskladišena je i u Bihaću. Iako je bilo najava da će on odvezen 2-3 dana nakon što je uskladišten, to se nije desilo.

EDIN MORANJKIĆ, savjetnik gradonačelnika Bihaća

Gradska uprava je izrazila želju i ostaje pri tome bez obzira što se radi o privatnoj lokaciji i privatnom smeću spremna odmah po završetku istrage odnosno kada policija kaže i istražni organi da se to može, da se to isto smeće izmjesti i očisti samu lokaciju.

Ovdje se priča o otpadu ne završava. Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove su nam kazali kako će u naredna dva dana donijeti nove mjere i odluke o tome kako će se dalje postupati prema talijanskom otpadu.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!