VIDEO - Otvorili su nam dušu: Nekadašnji pripadnici 5. Korpusa Sead Dedić i Rifet Suljić o odbrani države i o sadašnjem položaju bivših boraca A RBiH

USK

VIDEO - Otvorili su nam dušu: Nekadašnji pripadnici 5. Korpusa Sead Dedić i Rifet Suljić o odbrani države i o sadašnjem položaju bivših boraca A RBiH

Objavljeno na dan 16.04.2021 - 06:02 | Izvor: USKinfo.ba | rtvusk.ba | Foto:Rtvusk


- Sead Dedić i Rifet Suljić, bivši pripadnici 5. Korpusa ARBiH, s ponosom se prisjećaju svog ratnog puta, ali i s ogorčenjem pričaju o sadašnjem stanju u državi i odnosu prema onima koji su branili i odbranili svoju državu.

Bio je među onima koji su se  dobar i siguran  život   u inostranstvu zamijenili za neizvjesnost i opasnost u rodnoj zemlji koja je bila pred ratom.

Sead Dedić 92. godine došao je u svoju Bosnu kako bi je zajedno sa ostalim patriotima branio od daleko nadmoćnijeg neprijatelja. Sa skromnim količinama naoružanja krenuo je zajedno sa prijateljima, komšijama i rođacima iz bihaćkog naselja Repušine u prve ratne okršaje pri odbrani rubnih dijelova grada.

Rat u BIH zauvijek je promijenio život i Rifetu Suljiću. Radio je u jednoj od ovdašnjih tvornica, kada su počele prve napetosti u gradu, a koje će biti uvod u ono što na tlu Evrope nije viđeno od Drugog svjetskog rata. Upravo će se njegova kuća u naselju Čerklije među prvima naći na udaru srpskih snaga, tokom napada na BihaćSead i Rifet životima su branili svoju državu. Dali su najviše što su mogli. Rifet je teško ranjen 94,Sead u maju 95.godine. Vojni su 100 postotni invalidi. Osim ozljeda, danas se nose i sa ratnim traumama ali i ponosom što su bili u redovima onih koji su odbranili svoju zemlju. Nisu međutim zadovoljni sa trenutnim stanjem u njoj.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!