VIDEO: Peti dan kako novinari ne mogu na Lipu - Migranti nam šalju materijale, pogledajte kakvo je stanje u kampu

Migrantska kriza

VIDEO: Peti dan kako novinari ne mogu na Lipu - Migranti nam šalju materijale, pogledajte kakvo je stanje u kampu

Objavljeno na dan 15.01.2021 - 12:36 | Izvor: USKinfo.ba |


Od ponedjeljka novinarske ekipe i mediji ne mogu ući u kamp Lipa. Naime, TV ekipama nije dozvoljen prilazak kampu, a mjesto gdje se novinari ovih dana okupljaju, jeste prostor ispred crkve koja je udaljena nekih 500 metara od samog kampa. Izuzetak je bio utorak, kada su novinarske ekipe puštene u kamp prilikom dolaska Johanna Sattlera, specijalnog predstavnika EU u BiH i delegacije predvođene ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem, u kojoj su bile i ambasadorice Njemačke i Austrije u BiH.

Nezvanično, to je mjera koja je uvedena nakon što su određene osobe iz inostranstva predstavljajući se kao novinari, poticali migrante na pobunu. Da policija ima ovakva saznanja, potvrđeno nam je prošle sedmice iz MUP-a USK-a, ali više informacija nismo mogli dobiti, jer je istraga u toku.

Službeno, Služba za poslove sa strancima tvrdi da je razlog nemogućnost garantovanja sigurnosti novinarskim ekipama zbog radova na ovoj lokaciji. To je razlog zbog kojeg je odbijena i ekipa USKinfo.ba koja je tražila dozvolu da prisustvuje i radi na ovoj lokaciji.


Jučer, na sjednici Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, zastupnica SBB-a Sanela Prašović-Gadžo je rekla novinarima kako se radi o zajedničkoj odluci Službe za poslove sa strancima i Vlade USK-a. Međutim, ona kao razlog nije navela građevinske radove, već upravo aktivnosti određenih osoba koje su se policiji predstavile kao novinare, a došli su na Lipu sa drugim namjerama i zadacima.

I naše ekipe koje su gore danima boravile primjetile se određene "nepravilnosti". Naime, još na Vučjaku, a sad i na Lipi, su se pojavljivale osobe koje migrantima daju novčana sredstva kako bi napravili određene fotografije. Tako se npr. za fotografije migranata koji se kupaju goli dok snijeg pada, davalo i do 50 eura. Uslovi na Lipi, kao i prethodne godine na Vučjaku, nisu idealni i daleko su od osnovnih ljudskih potreba. Ovo pišemo iz razloga što ne želimo da se stekne dojam da je svaka fotografija na kojoj je migrant bez odjeće "plaćena", ali da ima takvih pojava, ima.

Radi se najčešće o freelance novinarima koje nemaju matične redakcije niti stalno radno mjesto, već takve materijale pokušavaju prodati stranim agencijama i kućama.

Ipak, takvim stvarima treba da se bave policije i tužilaštva, a mi kao novinari i ovaj smo put nekako uspjeli doći do materijala koji su snimljeni jutros. Pogledajte kakvo je stanje u kampu Lipa danas.

 


ZABRANJENO KOPIRANJE SADRŽAJA
Napomena o autorskim pravima za tekst ovog članka

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio (maksimalno trećinu) ovog autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal USKinfo.ba i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst!

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, i to samo uz dozvolu uredništva portala USKinfo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo:

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!