VIDEO - Pogledajte kako zenička policija uz pomoć pasa sprečava narušavanje javnog reda i mira

POKAZNA VJEŽBA

VIDEO - Pogledajte kako zenička policija uz pomoć pasa sprečava narušavanje javnog reda i mira

Objavljeno na dan 30.10.2019 - 12:01 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Pripadnici specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona danas su u krugu kampa uspješno izveli vježbu sprečavanja i kontrole nereda većih masa.

U današnjoj vježbi učestvovalo je 250 pripadnika policije iz Specijalne policijske jedinice i Jedinica za javni red i mir, a komesar Semir Šut je kazao da je namjera u što boljoj mjeri popraviti policijske vještine i znanje uz istovremeni zahtjev da se poštuju građanska i ljudska prava uz etički kodeks svih građana ZDK.

"U istoj mjeri i vrijeme moramo pokazati najoštriju profesionalnost prema onima koji napadaju te građane, njihovu imovinu, uništavaju privredne subjekte i prave nered. Najveći izazov je pronaći sredinu i balans između policijske etike, poštivanja ljudskih prava, ali i oštrog odgovora prema onima koji to narušavaju. Nadam se da smo današnjom vježbom doprinijeli tom znanju, a u narednom periodu predstoji nam dosta posla da to usavršimo", kaže Šut.
Dodao je da su službenici MUP-a ZDK često na raspolaganju i kolegama u Kantonu Sarajevo i Srednjobosanskom kantonu u svim visokorizičnim skupovima.

"Današnji trening je rezultat pomoći koju je pružala ANL i ICITAP preko Američke ambasade za obuku naših instruktora za današnju vježbu", dodao je Šut.

Zamjenik komandira Specijalne policijske jedinice MUP-a ZDK Amir Bešić je kazao kako je cilj bio uigrati dvije jedinice koje su zajednički spriječile nered.

"Demonstranti su probili kordon redovne policijske snage, a mi smo izveli jedinice za sprječavanje narušavanja javnog reda i mira koja je štitila zgradu uz pomoć Specijalne policijske jedinice koja je obavljala operativne radnje", izjavio je Bešić.
Dodao je da je ovakvih zadataka bilo dosta, ali da bi voljeli da ih je manje.

"Međutim, u svakom trenutku moramo biti spremni za ove situacije", zaključio je Bešić.

Komandir Šut na kraju je postrojio učesnike vježbe te im čestitao na uspješno obavljenom zadatku.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!