VIDEO - Zoran Erceg proglašen krivim zbog uzvika da je Franjo Tuđman ratni zločinac

HRVATSKA

VIDEO - Zoran Erceg proglašen krivim zbog uzvika da je Franjo Tuđman ratni zločinac

Objavljeno na dan 13.02.2019 - 10:50 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Prekršajni sud je Zorana Ercega proglasio krivim zbog uzvikivanja da je Franjo Tuđman ratni zločinac, tokom ceremonije otkrivanja spomenika Tuđmanu.

Erceg je kažnjen s 15 dana zatvora, te jednogodišnjom zabranom približavanja spomeniku.

"Sudac mi je dodijelio veću kaznu nego što je policija tražila, tražili su 10 dana, dobio sam 15", rekao je Erceg za N1. Dodaje i kako "sudac uopće nije pročitao obrazloženje takve presude, iako su u sudnici bili i novinari, aktivisti... Kazao je da će ga poslati poštom".

Ercegova odvjetnica tome se usprotivila, zatraživši da sudac pročita obrazloženje, no to je odbijeno, kaže nam Erceg.

Podsjetimo, zbog uzvikivanja "da je Franjo Tuđman ratni zločinac" tokom ceremonije otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku u Zagrebu, Zorana Ercega tereti se za narušavanje javnog reda i mira na osobito drzak način.

Erceg je ranije u svojoj odbrani istaknuo: "Netačno je da sam ja narušavao javni red i mir i to baš u 15.57 prilikom otvaranja spomenika Franji Tuđmanu za koga sam duboko uvjeren da je ratni zločinac"

Dodao je kako nije istina da je to činio na osobito drzak i nepristojan način. Naime, ističe kako u optužnom prijedlogu policija navodi kao posebno otežavajuću okolnost da je počeo vikati baš prilikom prolaska štićenih osoba, predsjednika Sabora i Vlade.

"Ja sam uistinu povikao da je Franjo Tuđman ratni zločinac, ali samo kada je u mojoj blizini bio gospodin Andrej Plenković i ja sam tada oslovio predsjednika Vlade njegovim prezimenom i pitao sam ga zar ga nije sram otvarati spomenik ratnom zločincu Franji Tuđmanu."

"Tek kasnije, kada me je gomila napala, udarala, a policija me na osobito grub način odvodila naišao je predsjednik Sabora, poznatiji kao Njonjo pa sam tek tada njemu izjavio otprilike sličan sadržaj rekavši mu da se i on treba sramiti", stoji u Ercegovoj pisanoj izjavi koju je predao sudu na prvom ročištu.

Erceg je tada naveo i kako je uvjeren da "policija želi i dalje zastrašiti građane te im uputiti otvorenu i politički opasnu poruku da ne smiju raditi ovo što je on napravio tj. javno iznositi svoja politička mišljenja."
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!