Vlada RS-a ponovo poslala svoj izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, najviše se spominje OHR

IZRAZILA SVOJE VIĐENJE

Vlada RS-a ponovo poslala svoj izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, najviše se spominje OHR

Objavljeno na dan 05.05.2020 - 06:47 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Vlada Republike Srpske (RS) uputila je izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, u kojem, izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina.

Prvo poglavlje tog dokumenta ističe čvrstu opredijeljenost za Dejtonski sporazum, uključujući Ustav BiH.

"Ipak, da bi BiH bila uspješna i prosperitetna, i ostali akteri u BiH moraju na isti način poštovati dejtonski kompromis. Isto tako, od suštinskog značaja je da se međunarodna zajednica, uključujući visokog predstavnika, pridržava odredbi Dejtonskog sporazuma i poštuje ga", navdeno je u saopćenju iz entitetske vlade.

U drugom poglavlju izvještaja objašnjeno je, kako se dodaje, zašto reakcija na pandemiju u BiH dokazuje da dejtonski ustavnopravni poredak funkcioniše, čak i u vrijeme dubokih podjela i ozbiljne svjetske krize.

"Decentralizovana struktura BiH omogućila je brze i djelotvorne mjere protiv pandemije i njenih ekonomskih posljedica, uprkos nastojanjima SDA i drugih bošnjačkih stranaka da iskoriste krizu za sopstvene političke ciljeve, o čemu više sadrži Prilog 4. uz ovaj izvještaj", tvrde iz entitetske vlade.

Treće poglavlje Izvještaja, koji se odnosi na period novembar 2019. - april 2020. godine bavi se pitanjima vladavine prava.

"Naglašava se da visoki predstavnik i drugi strani zvaničnici moraju prestati da podrivaju integritet Ustavnog suda BiH putem ex parte komunikacije i drugim spoljnim uticajima na strane sudije", dodaju iz Vlade RS.

Četvrto poglavlje govori o, kako je navedeno, pogubnoj ulozi OHR-a u BiH, čiji su postupci daleko od uloge predviđene Dejtonom.

"Tokom krize do sada neviđenih razmjera koju je izazvala epidemija Covida 19, OHR nije učinio ništa da pomogne BiH, a čak je pokušao da podrije efikasnost entitetskih vlada, na kojima leži primarna odgovornost za reagovanje na pandemiju", navode iz entitetske vlade.

Osim toga, objašnjeno je da bi pitanje državne imovine, koje je i dalje izvor žučne podjele u BiH, bilo davno riješeno da se visoki predstavnik nije upleo.

"Na kraju, navodi se i nekoliko primjera novijeg datuma gdje visoki predstavnik nije postupao kao neutralan pomagač, nego je izazvao i pogoršao probleme", navodi se u saopćenju iz Vlade RS.




PODIJELI OVU VIJEST



KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!