VTK BiH od Vijeća ministara traži da ponovo razmotre odluku o ukidanju viza Saudijcima

PRESUDNI ZA TURIZAM

VTK BiH od Vijeća ministara traži da ponovo razmotre odluku o ukidanju viza Saudijcima

Objavljeno na dan 29.05.2021 - 10:32 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković zaprimila je zahtjev Vanjskotrgovinske komore BiH u kojem se traži ponovno razmatranje inicijative za olakšavanje viznog režima za državljane Saudijske Arabije, Ujedinjenog Kraljevstva i Irske.

Kako stoji u apelu upućenom svim članovima Vijeća ministara BiH, potrebno je uložiti sve napore kako bi se u konačnici pozitivno reagiralo na navedene inicijative.

"Turistički sektor jedan je od najteže pogođenih sektora privrede zbog izbijanja pandemije koronavirusa, a privremena liberalizacija viznog režima za državljane Kraljevine Saudijske Arabije, Velike Britanije i Irske bi doprinijela povećanju prometa i rastu turizma u BiH“, navodi se, između ostalog, u dopisu koji potpisuje predsjednik VTK BiH Ahmet Egrlić.Oni navode da se prema zvaničnim podacima Federalnog zavoda za statistiku o broju noćenja i broju turista, a prema prosječnoj cijeni smještaja u hotelima u BiH, kao i prosječnoj potrošnji po stranom putniku, dolazi do iznosa od blizu 1,4 milijarde KM od "incoming" turizma u BiH za 2019. godinu te da je za istu godinu, samo po osnovu PDV-a od turizma naplaćeno oko 350 miliona KM.

"Naredni mjeseci su presudni za opstanak velikog broja turističkih subjekata, te ne smiju biti izgubljeni", navedeno je u dopisu.

Podsjećamo, Ministarstvo vanjskih poslova BiH pokrenulo je inicijativu za olakšavanje viznog režima u ljetnim mjesecima za pomenute države, ali na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH inicijativa nije prihvaćena jer su ministri iz HDZ-a glasali protiv, dok su ostali bili za. Konsultacije su nastavljene s ciljem postizanja saglasnosti o ovoj važnoj temi, kao i o što bržem donošenju odluke o ulasku stranaca u BiH sa potvrdama o vakcinaciji i brzim antigenskim testovima.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!