Zanimljiv prijedlog: 100 KM za građane BiH vakcinisane u Srbiji

BiH

Zanimljiv prijedlog: 100 KM za građane BiH vakcinisane u Srbiji

Objavljeno na dan 04.06.2021 - 17:54 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com / Foto: REUTERS/Jon Nazca


Slobodan Stanić, profesor, doktor i član SDS-a, pozvao je Vladu Republike Srpske da svim građanima koji su primili ili će primiti vakcinu u Srbiji isplati po 100 KM.

“To su dva odlaska, i sigurno su veći troškovi od 100 KM. Ako idu u Beograd, Šabac to je sigurno više od 100 KM. Podnošenjem zahtjeva za ovih 100 KM mi bi imali uvid oni bi dostavljali bar kod, vidjeli bi da li je na njegovo ime primio vakcinu i tada bi dobio ova sredstva”, pojasnio je Stanić u izjavi za N1.

Ovu vijest je i na svom Facebook profilu podijelio je potpredsjednik SDP-a, Vojin Mijatović, koji je naveo razloge zašto je ovakav potez dobar, fer i korektan.

Mijatović: Srbija doznačila 3.000 dinara

“Republika Srpska je uštedela iznos za cenu koštanja vakcine jer je istu Relublika Srbija nabavila i platila ( 106 KM Sinopharm)”;“Svi građani koji su primili vakcinu u Srbiji su imali ili će imati realne troškove od 100 KM po osobi (troškovi puta), a imajući u vidu i revakcinaciju iznos je i veći”;

“Republika Srbija je pored toga što je na vreme obezbedila za svoje građane sve vrate vakcina, svim građanima koji su se vakcinisali je doznačila 3.000 dinara pored svih drugih subvencija”;

“Na ovaj način bi se podstakao i ubrzao proces imunizacije koji je u BiH na jako niskom nivou zbog nedostatka vakcina”, saopštio je Mijatović.

Za 100 KM poziv i Vladi FBiH

On je pozvao i Vladiu FBiH da na isti način doznači svim građanima koji su se vakcinisali u Srbiji i Hrvatskoj po 100 KM.

“Na ovaj način bi podstakli vakcinaciju gtađana BiH u situaciji kada vlasti u BiH nisu nabavile vakcine što je bila njihova obaveza, došli do potpunih podataka o broju vakcinisanih građana, te bi se preciznije mogao uspostaviti sistem planiranja nabavke vakcina”, izjavio je Mijatović.Očigledno je, tvrdi Mijatović, da vlasti u oba entiteta nisu nabavile vakcine za građane BiH i da se to još dugo neće desiti.

“Neka barem na ovaj način upute izvinjenje građanima i plate trošak odlaska u susedne zemlje gde su građani sami morali da se brinu o sopstvenom zdravlju u doba najveće svetske pandemije”, dodao je Mijatović, koji još navodi da bi svakako taj iznos potrošili za nabavku samih vakcina.

On se još jednom zahvalio Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj na vakcinaciji građana BiH u proteklom periodu, i periodu ispred nas.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!