Žene Srebrenice upozorile na sve manje ekshumacija i identifikacija žrtava genocida

Traže istinu i pravdu

Žene Srebrenice upozorile na sve manje ekshumacija i identifikacija žrtava genocida

Objavljeno na dan 11.02.2021 - 11:55 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Članice Udruženja "Žene Srebrenice" i danas su se kao i svakog jedanaestog u mjesecu, okupile na tuzlanskom Trgu žrtava genocida u Srebrenici, podsjećajući javnost na stravične zločine i genocid koji se dogodio 11. jula 1995. godine.
Srebreničanke, koje su se okupile u znatno manjem broju zbog higijensko-epidemioloških mjera koje su na snazi, ukazale su i danas na veoma spor proces ekshumacije i identifikacije žrtava genocida.

Izrazile su nezadovoljstvo neotkrivanjem novih masovnih grobnica i minimalnim brojem optužnica za počinjene ratne zločine i genocid.

Zamjenica predsjednice UG "Žene Srebrenice" Nura Begović izjavila je za Fenu da je svakog 11. u mjesecu ista poruka članica ovog udruženja.

"Tražimo istinu i pravdu, još uvijek mnoge porodice nisu pronašle svoje najmilije, jako malo kostiju je pokopano, sve je manje ekshumacija i identifikacija. Mi nećemo posustati dok se ne pronađe posljednja osoba koja je nestala, jer do posljednjeg izdisaja brineš se za one koje voliš", kazala je Begović.

Pozvala je nadležne institucije da se više uključe kako bi se ubrzao proces pronalaska nestalih osoba.

Također, uputila je apel svim ljudima dobre volje da daju doprinos u radu Memorijalnog cenra Potočari, kao i osobama koje su preživjele genocid da dođu i ispričaju svoja iskustva za potrebe prikupljanja priča.

Nura Begović u proteklom ratu izgubila je 16 užih članova porodice, od kojih je samo polovina pronađena, a za ostalim se još uvijek traga.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!